Berlijn wil een 750 meter lang zwembad bouwen in een rivierarm

750 meter lang zwembad in Berlijn
Berlijn heeft een erg ambitieus plan. In de Duitse hoofdstad wil men een gigantisch openluchtzwembad bouwen. Hoewel, bouwen is misschien een fout woord, want het moet in het huidige Spreekanaal verrijzen. Het Spreekanaal loopt rond het Berlijnse Museumeiland, waar onder meer het Berliner Dom en Altes en Neues Museum gevestigd zijn. Al decennia geleden heeft het kanaal haar oorspronkelijke functie verloren, en dus willen de inwoners van Berlijn er een nieuwe bestemming voor geven. En dat blijkt een zwembad te zijn. Een openluchtzwembad van 750 meter lang, met water uit de Spree dat eerst door een natuurlijke filter moet stromen.
750 meter lang zwembad in Berlijn 2
Het zwembad, vijftien keer langer dan een olympisch zwembad, wordt voorafgegaan door een sectie die een natuurlijke filter moet vormen. Het wordt een breed maar ondiep gedeelte, waar het water door rietvelden en gravel moet stromen. Op die manier wordt een natuurlijke filter gevormd, terwijl het een leuk park vormt om door te wandelen. Extra riolen moeten als bypass dienen zodat er tijdens een storm geen grote hoeveelheden water voorbij de filters recht in het zwembad stroomt.
750 meter lang zwembad in Berlijn 3
Zulke prachtige plannen durven wel eens in de planfase te blijven steken, maar het lijkt erop dat het ook zal uitgevoerd worden. Een haalbaarheidsstudie heeft de voorbije zomer uitgewezen dat het wel degelijk mogelijk is. De groep achter het project wil dan ook aanspraak maken op een deel van een nieuw fonds. Daar zit 50 miljoen euro in, dat bedoeld is voor stedelijke projecten.

Op de hoogte blijven over dit prachtige project?

Bekijk de huidige website hierover.


 

Deel deze pagina