IJszwemmen is van alle tijden

5 februari 2015 – Met de aandacht die er nu is voor het ijszwemmen lijkt het erop dat dit nieuw is. We hebben een aantal beelden die duidelijk maken dat in de strenge winters al aan ijszwemmen werd gedaan. Daarnaast stond Jan van Scheyndel erom bekend dat hij zijn openwater trainingen in het Rijswijkse te Werve ook al begon als de watertemperaturen nog laag waren.

Filmpje uit de jaren 60-70 van Jan van Scheijndel, water 6 graden

Wat is ijszwemmen of winterzwemmen?

Winterzwemmen is niet zomaar een beetje zwemmen in de winter. Koud water heeft een enorm vitaliserend en geneeskrachtig effect op ons lijf. Deze website richt zich op dit gezondheidsaspect van water met een temperatuur van liefst 4 graden of kouder. Naast winterzwemmen wordt er ook wel gesproken van ijszwemmen wanneer er ijs ligt en er een wak gehakt moet worden.

IJszwemmen is een eeuwenoude traditie in Rusland en Scandinavie

In Rusland en Scandinavie is ijszwemmen een eeuwenoude traditie. In Nederland kennen we die traditie niet, de winters zijn bij ons ook niet zo koud. Training in kou staat recentelijk bij ons een beetje in de belangstelling, mede door de buitengewone prestaties van Wim Hof ‘The Iceman’ en door de inzet van koude baden door onze Schaatsploeg. Maar het is nauwelijks bij Nederlanders bekend dat je niet de extreme training van een Iceman nodig hebt om je gezondheid een flinke boost te geven. Tweemaal per week een koud bad van 1 minuut is voldoende. Het water moet dan wel echt koud zijn.

Bij -30 graden in je zwembroek naar buiten

Bij onze buren is winterzwemmen iets bekender. In Duitsland wordt het winterschwimmen, winterbaden of eisbaden genoemd en in Belgie gaan winterzwemmers ‘IJsberen’. In Rusland noemen ze het ‘Walrussen’. Terwijl je bij ons als winterzwemmer voor gek wordt verklaard, zijn koude baden in Rusland zo normaal dat niemand er van op kijkt als een persoon bij een temperatuur van -30 in zwembroek naar buiten loopt om 2 emmers koud water over zich heen te gieten.

Filmpje in koud – ijskoud! – water zwemmen

 

Deel deze pagina