KNRM: actie Iceman-mensen onverstandig

29 januari 2015 – Een groepje volgers van ‘The Iceman’ Wim Hof is zaterdag het ijskoude water van de rivier de Lek ingegaan. Niet verstandig, vindt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
De toekomstige Icemaninstructeurs hebben er niet verstandig aan gedaan om afgelopen zaterdag in de Lek bij Ameide te gaan zwemmen. Dit is althans de mening van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Deze organisatie heeft al een aantal malen gewaarschuwd dat zwemmen in de rivier levensgevaarlijk kan zijn, zelfs voor geoefende zwemmers. ,,Hoe kundig je als zwemmer ook bent, een rivier is altijd onvoorspelbaar door de stromingen,” zegt woordvoerder Kees Brinkman van de KNRM. ,,Vooral waar strekdammen in de rivier liggen kan het door de stroming heel verraderlijk zijn.”
wim-hof
Zaterdag hielden aanhangers van de Iceman hun laatste training in het ijskoude water van de Lek. In de aanloop naar het examen Icemaninstructeur gingen ze in zwemkleding het water in, om de leer van de Iceman in de praktijk te brengen.

Zenuwstelsel

Door ademhalingsoefeningen en koudetrainingen, zo luidt de leer van wereldwijd bekende Iceman Wim Hof, kan het zenuwstelsel bewust beïnvloed worden. Als het goed is voelen de deelnemers dan ook geen kou. ,,Een koudetraining is op zich prima, dat moet iedereen voor zich weten,” zegt Brinkman. ,,Maar niet in een rivier of in de zee. Voor de eigen veiligheid was het verstandiger geweest als zij voor een recreatieplas hadden gekozen. Het water in zo’n plas is net zo koud als in de rivier. Het voordeel is dat het dan gaat om stilstaand water. Bovendien is het veel beter om grond onder je voeten te hebben. Dat verhoogt de veiligheid.”

Zwemmen in rivier altijd gevaarlijk

Zwemmen in een rivier is onder alle omstandigheden gevaarlijk, stipt de KNRM-woordvoerder aan. Maar het is niet verboden. Duiken of springen van bruggen is dat wel, omdat dit gevaarlijk is. Schippers kunnen door de bouw van de bruggen de zwemmers vaak niet zien.

Sterke stroming

De KNRM blijft benadrukken dat zwemmen in een rivier heel gevaarlijk is, onder andere door de sterke stroming. ,,Die wordt heel vaak onderschat, waardoor zwemmers in de problemen komen. Maar ook het drukke scheepvaartverkeer vormt een gevaar. Misschien is dat nog wel een groter gevaar, omdat vooral grote schepen een aanzuigende werken hebben door hun schroef. Zeker als er veel kracht gebruikt wordt met de schroef wordt een grote hoeveelheid water naar de schroef gevoerd. Dan loop je de kans het water ingetrokken te worden.”

Lachen om kritiek

Barbara Hiestand, deelneemster aan het Icemanevenement, moet lachen om de kritiek. ,,Ik woon zelf in Ameide en als het even kan lig ik dagelijks even in de Lek. Ik ken het gevaar maar al te goed, maar wij hebben er zaterdag voor gezorgd dat je met je voeten de grond kon raken. En natuurlijk bleven we ver uit de buurt van de vaargeul.”

Video zwemmen in de rivier in Ameide

De meeste mensen halen met dit winterse weer een dikke sjaal uit de kast en trekken een laagje extra kleding aan. In Ameide trok een groep van negen man juist de kleren uit. Na een yogasessie en de nodige ademhalingsoefeningen doken ze, in alleen zwemkleding, in de Lek. Minutenlang bleven ze in het ijskoude water. De groep is geïnspireerd door Wim Hof, beter bekend als The Iceman.

 

Deel deze pagina