Man die zwembad bouwt op grond van buren moet het weer afbreken

Zwembad afbreken
14 december 2014 – Lodewijk B. moet zijn zwembad in Keiem, dat hij deels op grond van de buren bouwde, weer afbreken. Dat besliste de rechter in Veurne. ‘Hij had maar met zijn handen van onze eigendom moeten blijven.’ B. (71) eigende zich niet alleen een stuk grond van de buren toe, hij bouwde er ook nog een zwembad van 45.000 euro op. Hoewel het openbaar ministerie de vrijspraak vroeg omdat het zwembad voldeed aan de afmetingen, oordeelde de rechter dat het bouwwerk op die plaats niet mocht. De locatie is een landbouwzone en agrarisch landschappelijk waardevol gebied. De beklaagde heeft zonder toestemming een functiewijziging van de grond doorgevoerd.

Schadevergoeding van 2500 euro

De rechter ging daarom in op de herstelvordering van de stedenbouwkundig inspecteur. Ook de burgerlijke partij, Nelly Declercq, op wier perceel een deel van het zwembad ligt, haalt haar slag thuis. Zij krijgt een provisionele schadevergoeding van 2.500 euro en haar perceel grond moet in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Het zwembad moet daarom afgebroken worden, de vijver gedempt en de berm en de toegangsweg verwijderd.

Dwangsom van 250 euro per dag

Indien B. dat niet doet, moet hij een dwangsom van 250 euro per dag betalen. De rechter hield rekening met het strafregister en de onwil van de beklaagde en veroordeelde hem tot vier maanden celstraf en een boete van 15.500 euro. Geert G. en zijn firma kregen elk 11.000 euro boete omdat zij de grond voor de vijver verwijderden en een hogere berm en een oprit in klinkers aanlegden. Zij moeten daarom mee instaan voor het herstellen van de oorspronkelijke toestand. Indien de beklaagden daarop niet ingaan, kan de stedenbouwkundig inspecteur en het schepencollege van de stad Diksmuide dat in hun plaats en op hun kosten doen. Marnick Vantyghem, zoon van de burgerlijke partij, is tevreden. ‘Maar het had allemaal zover niet moeten komen’, zegt hij. ‘Hier winnen we niets mee. Het gaat om het principe: hij had met zijn handen van onze eigendom moeten blijven. Al die miserie, daar hebben wij ook niet om gevraagd.’

 

Deel deze pagina