Michel Vaatstra grote oplichter met zwemlessen

Michel Vaatstra zwembaden
15 januari 2014 – Wellicht voor de mensen die de uitzending van ‘Opgelicht’ van 13 januari 2015 j.l. gemist hebben, Michel Vaatstra in Opgelicht.
Het klinkt als een goed plan; je betaalt in 1 keer 700 euro voor zwemdiploma A, B en C. Als je twee kinderen hebt, krijg je op het tweede kind korting. Sterker nog, als je zwanger bent kan je ook het pakket afnemen voor je ongeboren kind, voor maar 300 euro! Geen geld voor drie diploma’s. Maar dan moeten de kinderen natuurlijk wel zwemles krijgen…

Uitzending terug kijken van Opgelicht over zijn methode van de zwemschool

Uitzending bekijken op http://www.opgelicht.nl/uitzending/2015/1107/
Vanaf 23.30 start Michel Vaatstra, in de video zegt hij actief te blijven in de zwemwereld, dus opgelet.

Het gehele dossier Michel Vaatstra

Michel Vaatstra lijkt een sportieve ondernemer met een duidelijke visie. Met zijn zelfbedachte zwemconcept laat hij jong en oud genieten van zwemlessen. De koning van het zwem-ABC wordt geroemd en zijn zwemschool valt zelfs in de prijzen. Naast zijn revolutionaire manier van lesgeven zijn kinderen sneller klaar en zijn ouders goedkoper uit wanneer zij bij Vaatstra het zwem-ABC afkopen.

Zwemcentrum Dalfsen
In 2013 trouwt hij, geheel in stijl in het Dolfinarium, met een zwemjuf. Deze dag laat hij een andere kant van zichzelf zien, want hij betaald de rekening van dik tweeduizend euro niet. In het Overijsselse Dalfsen is Michel Vaatstra een zwemschool begonnen en laat hij ouders vooruit betalen voor een ABC-pakket. Voor een korte tijd geeft hij de 750 kinderen les, maar zet daarna al snel zijn Zwemcentrum Dalfsen te koop.

Rechelle Zimmerman
De dove en slechtziende Rechelle Zimmerman is geïnteresseerd in de zwemschool van Michel Vaatstra. Vaatstra leidt haar om de tuin en zegt dat de zwemschool veel geld opbrengt en hij laat haar de cijfers zien van het afgelopen jaar. Dit is een vertekend beeld, want dit is het jaar dat de ouders van de kinderen vooruit hebben betaald. Veel tijd om na te denken over de koop heeft Rechelle niet, want Vaatstra zet haar onder druk. Volgens hem zijn er nog meer kopers en daarom moet ze meteen een beslissing maken. Rechelle tekent de verkoopovereenkomst, niet wetende dat haar zwemschool gedoemd is te mislukken. Er is immers geen geld, want dat heeft Vaatstra ergens anders naar toe gesluisd en contant geïnd. Zelfs het laatste beetje geld dat nog in de BV zit neemt hij mee. De ouders van de 750 kinderen hebben ongeveer 400.000 euro betaald en naar schatting heeft Michel Vaatstra zo’n 280.000 euro achterover gedrukt.

Zwemcentrum Alkmaar
Het blijft niet bij alleen bij de zwemschool in Dalfsen. Tegelijkertijd start Michel Vaatstra ook in Alkmaar een zwemschool, genaamd Zwemcentrum Alkmaar. Hiervoor huurt hij een zwembad bij Rob Vonhoff en Jose Driessen. Zij runnen al 14 jaar een eigen zwemschool met hart en ziel, maar willen binnenkort met pensioen. Vaatstra meldt zich in juni 2013 en wil het zwembad voor de komende 20 jaar gaan huren. Tot januari loopt Vaatstra mee met Rob en Jose en vanaf 1 januari 2014 zal hij het volledig overnemen.

Ondertussen zit Michel Vaatstra niet stil, want hij maakt op verschillende manieren reclame voor zijn nieuwe zwemschool. Hij gaat bij Zwemcentrum Alkmaar precies hetzelfde doen als bij Zwemcentrum Dalfsen. Vaatstra laat ouders vooruit betalen en het liefst in contanten.

Als het 3 januari 2014 is komen Rob en Jose een kijkje nemen bij het zwembad. Tot hun grote verbazing staat er een andere man die beweert dat hij de nieuwe eigenaar is. Vaatstra heeft precies dezelfde truc toegepast als in Dalfsen. Hij is er met het geld vandoor en heeft een lege zwemschool verkocht. Deze gaat dan ook kort daarna failliet. Ook in Alkmaar zijn de gevolgen voor Rob en Jose, de ouders en de zweminstructeurs desastreus.

Gelukkig voor de gedupeerden heeft Alkmaar Sport NV ervoor gezorgd dat de ouders en hun kinderen tegen gereduceerd tarief zwemles hebben gekregen in zwembad De Hout en zwembad De Hoornse Vaart.

Werkwijze
Het begint erop te lijken dat Vaatstra een vast patroon heeft. Hij richt binnen de kortste keren een zwemschool op, int de lesgelden voor lessen die nog moeten plaatsvinden en verkoopt daarna de zwemschool. Die gaat vervolgens failliet door het uitblijven van inkomsten, want die neemt Vaatstra mee.

Aangifte
De curatoren van beide faillissementen, Dalfsen en Alkmaar, doen onderzoek en ontdekken paulianeus handelen. Ze doen dan ook allebei aangifte van fraude bij de FIOD. Ook wordt er geprobeerd om in een civiele procedure Vaatstra privé aansprakelijk te stellen en ook dit lukt, maar helaas valt er niets te halen.

Zwemcentrum Mechelen
Het laatste Zwemcentrum van Vaatstra in Mechelen is ook failliet verklaard op 28 oktober 2014 en alle persoonlijke bezittingen waren verpand en verhypothekeerd aan de bank. Waar de contanten zijn gebleven weet niemand, alleen Vaatstra zelf.

 

Deel deze pagina