Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Openbare zwembaden in Amerika zijn nog viezer dan je al dacht

Vies zwembad Aruba
Een vies zwembad: Waterpark Morgan’s Island – Aruba, foto uit 2010
14 januari 2015 – Openbare zwembaden zijn smerig, zoals je waarschijnlijk al wist. Zwemmen is ongeveer hetzelfde als met tientallen vreemden in bad gaan, zonder zeep, terwijl sommige mensen stiekem in bad pissen en iedereen haren en huidschilfers verliest . De meeste mensen springen een zwembad in zonder een seconde na te denken hoe schoon het eigenlijk is. Zelf heb ik wel eens een drol in het chloor zien zwemmen.

Monsters van zwemwater in Amerikaanse zwembaden

Wat drijft er eigenlijk allemaal in het water rond, naast dingen als zweet, snot en pis? Onderzoekers van Purdue University, the Georgia Institute for Technology en the Chinese Academy of Sciences onderzochten deze vraag, door monsters te nemen van verschillende openbare zwembaden in de Amerikaanse staten Georgia en Indiana. De monsters bevatten onder andere DEET (de chemische stof in insectenspray), TCEP (een type vlamvertrager) en cafeïne. Uit de monsters bleek ook dat het water in zwembaden sporen van farmaceutische drugs bevat, zoals ibuprofen, naproxen en paracetamol. De bevindingen zijn gepubliceerd in het blad Environmental Science and Technology Letters.

Goed douchen voor het zwemmen is niet zonder reden dus…..

Hoe komt al deze rotzooi in een openbaar zwembad, vraag je. Sommige van de chemicaliën, zoals insectenspray, zijn afkomstig van de huid van het zwemmende volk. Vandaar ook dat iedereen voor het zwemmen gaan even goed zou moeten douchen. De andere dingen, zoals de medicijnen en de cafeïne, ­komen in het water terecht door het zweet en de urine van mensen. De onderzoekers hadden echter geen idee hoe TCEP in het zwemwater terecht was gekomen. Blijkbaar was er een keer iemand vlak voor het zwemmen met vlamvertrager overgoten.

Zwembaden hebben gesloten kringloopsysteem

Het Purdue-onderzoek kaartte verder aan dat de meeste zwembaden in Amerika hun water met behulp van een gesloten kringloopsysteem recyclen, zodat hetzelfde water weken, maanden of zelfs jarenlang in het bad kan blijven. En hoewel er natuurlijk chloor in het water zit om de meeste bacteriën te doden, zitten er ook giftige stoffen in het water, die zo langzaam op chloor reageren dat ze niet verdwijnen.

Onthoud dus dat de volgende keer als je in een openbaar zwembad zwemt en een grote slok water binnenkrijgt, je niet alleen zweet en urine inslikt, maar waarschijnlijk ook sporen van DEET en TCEP. Beter ga je voortaan gewoon in bad.

 

Deel deze pagina