Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Tweeling van 85 jaar viert hun feestje in het zwembad!

Zwembad_Hoge_Bomen
Dat een zwemfeestje niet alleen iets voor kinderen is, bewijzen Riet Burger en Corrie Bijleveld. De Westlandse tweeling vierde gisteren de 85ste verjaardag in zwembad De Hooge Bomen. Al 79 jaar liggen Riet en Corrie wekelijks in het water. “We zwemmen het liefst met een grote groep mensen. Dat is gezellig,” vertelt Corrie. Het zwemgroepje waarmee de dames inmiddels al meer dan tien jaar baantjes trekken in het Naaldwijkse zwembad is dan ook in zijn geheel aanwezig op het verrassingsfeestje van de bejaarde dames.

Botkanker

Tussen alle leden van de groep is een hechte vriendschap ontstaan. Riet: “Ik heb een tijdje geleden botkanker gehad. Dat was een periode waarin ik minder vaak kwam zwemmen. Maar dat ik niet naar het zwembad kwam, weerhield de rest er niet van om mij te komen opzoeken. Daar heb ik veel aan gehad. Inmiddels kan ik wel zwemmen, maar doe ik halve baantjes. Ik ben snel vermoeid nu.”

Zwemritueel wordt onderbroken

Het zwemritueel van de tweeling wordt gisterochtend vaker onderbroken dan gewoonlijk. Corrie: ,,Om de zoveel meter worden we weer aangeklampt en krijgen we drie zoenen. Ach, om eerlijk te zijn is het sociale deel hiervan natuurlijk ook een stuk leuker dan alleen het zwemmen zelf.” Nog meer versteld staan de dames als een medewerker van het zwembad in zijn microfoon alle mensen in het zwembad aanspreekt: “Ze komen hier al langer dan ik. Dat is wel een liedje waard.”

Kikkervisjes

Over zwemtechnieken en andere sportgerelateerde adviezen valt Riet en Corrie nog maar weinig te vertellen: ,,We doen dit al sinds we zes jaar oud zijn, dus we weten wel hoe het moet,” vertelt Corrie. “We komen uit een nogal groot gezin, dus er was toentertijd bijna geen geld om onze zwemlessen te betalen. Dus dan deden we het stiekem. We kwamen ongemerkt binnen bij het buitenbad in Wateringen, waar toen nog allemaal kikkervisjes in zaten, en dan leerden een paar jongens ons hoe we ons hoofd boven water moesten houden.”

Stoppen is nog niet aan de orde

Aan stoppen moeten de vrouwen nog niet denken. ,,Toen we klein waren zijn we gaan zwemmen zonder maar één zwemles te hebben gehad. Dat weerhield ons er niet van het water in te duiken, net zo min als dat onze leeftijd ons er nu van zou weerhouden.”

 

Deel deze pagina