Zwembad onderhoud


Zwembad onderhoud

Zwembad onderhoud Zwembad onderhoud

Zwembad onderhoud voor de meeste soorten zwembaden

Met een eigen zwembad, groot of klein, kan je oneindig veel pret beleven en het is bovendien een heel gezonde ontspanning. Met een minimum aan onderhoud kan het een aanwinst zijn voor je huis en tuin.
Het belangrijkste is de waterkwaliteit op peil te houden, samen met een minimum aan onderhoud.

Zwembad onderhoud: de waterkwaliteit

De waterkwaliteit wordt bepaald door:

 1. De chemische eigenschappen van het water dat wordt gebruikt om het zwembad te vullen (deze zijn vaak niet optimaal)
 2. De vervuiling die optreedt in de loop van de tijd

Zwembad onderhoud: de chemische eigenschappen van het water

 • De pH of zuurtegraad van het water
 • De ideale pH ligt tussen de 7,0 en 7,6. Een te hoge of lage pH veroorzaakt irritatie van de ogen en de huid. Bij een te hoge pH zal de kalk het water wazig maken. Een te lage pH is schadelijk voor de liners en kunststof en metalen componenten. Leidingwater kan een te hoge pH hebben; regen- en putwater heeft vaak een te lage pH.

 • De hardheid
 • De hardheid van het water, uitgedrukt in Franse graden (°F) is een maat voor het gehalte aan kalk- en magnesiumverbindingen. Hoe harder het water (meer klak) hoe meer neerslag van kalk er komt op de wanden (ruwheid) in filters en installaties.

 • De Alkaliniteit
 • De Alkaliniteit is een maat voor de hoeveelheid opgeloste mineralen. Een voldoende hoge Alkaliniteit zal de pH stabieler houden en minder laten fluctueren na gebruik, na regen etc.

Zwembad onderhoud: de vervuiling in de loop der tijd

Vervuiling van uw zwembad in de tuin kan diverse oorzaken hebben:

 • De omgeving
 • Uit de omgeving komen stof, roet, bacterieen, schimmelsporen, algen….en ook plantenbladeren, stuifmeel, insecten. De bacterieen en schimmels veroorzaken irritaties en infecties (oog, huid, maag, voeten). De algen kunnen het water groen, bruin of geel doen verkleuren, in de zomer of na een onweer zelfs in 1 dag.

 • De gebruikers
 • De gebruikers (wij dus!) vervuilen het water in de loop der tijd met zeepresten, zonnebrandolie, speeksel, urine. Door deze ‘ organische’ vervuilers gaat het water in uw zwembad in de tuin geleidelijk troebel en vies worden en ook voor onze hygiene is het belangrijk dat het water ontsmet wordt (voor zwembaden van meer dan 1m2).

De grove bevuiling wordt met de filterinstallaties tegengehouden. Een goede filterinstallatie moet 4 uur het volledige volume van het zwembad in de tuin kunnen filteren. De fijnste deeltjes blijven echter nog achter in het water, waardoor het water nog steeds minder helder of troebel kan zijn.
Voor het behoud van de waterkwaliteit en voor onze eigen veiligheid en hygiene moet het water in het zwembad in de tuin dus regelmatig gecontroleerd en behandeld worden. Door een juiste behandeling verspilt u bovendien geen kostbaar water en kunt u sneller het zwembad in uw tuin weer in gebruik nemen.

Zwembad onderhoud: wat moet er nu precies gebeuren?

Volg de volgende stappen:

 1. Een nieuwe zwembad in uw tuin in gebruik nemen
 2. Houd je water in topconditie met regelmatig onderhoud
 3. Het water in mijn zwembad in de tuin is groen of vuil
 4. Overwinteren: behandeling van overwinterend water voor openlucht zwembaden


Zwembad onderhoud: nieuw zwembad in de tuin gebruik nemen

Indien je een nieuw zwembad in de tuin in gebruik neemt, maar ook bij gewoon regelmatig onderhoud, ga je als volgt te werk:

 1. Bepaal eerst je pH
 2. Dit kun je het beste doen, telkens voordat je het zwembad in de tuin gaat gebruiken, maar doe je ook bij (gedeeltelijke) verversing van het water.

 3. Pas de pH aan totdat deze tussen de 7,0 en 7,6 ligt
 4. Hiervoor zijn verschillende producten te koop om deze pH waarde te verhogen of te verlagen.

 5. Bepaald het chloor gehalte met test-strips
 6. Chloor is noodzakelijk als ontsmettingsmiddel tegen de bacteriën en om algen te doden. Dit gehalte moet liggen tussen 1 en 2 ppm. Een lager gehalte heeft onvoldoende werking en een hoger gehalte kan oog-irritatie en verbleken van textiel en haren veroorzaken.

 7. Pas het chloorgehalte aan
 8. Hiervoor zijn verschillende producten te koop.

Zwembad onderhoud: Houd je water in topconditie met regelmatig onderhoud

Het water van je zwembad is nu in orde, maar een regelmatig onderhoud is
nodig want de volgende factoren beïnvloeden de waterkwaliteit:

 • Het aantal mensen dat het bad gebruikt en de frequentie.
 • De buitentemperatuur: hoge temperaturen bevorderen de ontwikkeling van bacteriën en algengroei.
 • Onweersbuien veroorzaken een explosieve algengroei, zelfs op minder dan een dag. Alle zwevend vuil uit de lucht komt dan in je zwembad terecht.

Daarom is het voor uw zwembad in de tuin verstandig om:
Wekelijks BSI Cristal Clear toe te voegen om de helderheid te behouden
Zorg voor een juist chloor gehalte (1-2 ppm) voor voldoende ontsmetting van het water met BSI snelwerkend granulaat (alle 2 dagen) of met de BSI langwerkende chloortabletten (alle 2 weken)

 

Deel deze pagina