Zwembad-ruzie over Zed en Sop op diploma

zedensop
Zed en Sop heten ze, de haai en zeester van Opti-sport die kinderen begeleiden bij de zwemlessen. De twee stripfiguurtjes leiden tot een fikse ruzie in de zwemwereld. De 43 zwembaden van Optisport hebben nieuwe, zelf vormgegeven zwemdiploma’s met Zed en Sop laten drukken. En daar is het Nationaal Platform Zwembaden zo woest over dat het Optisports erkenning als zwembad voor het Nationale Zwemdiploma heeft ingetrokken.

Nieuwe diploma zorgt voor verwarring

Want het nieuwe diploma, dat als twee druppels water op het oude zou lijken, zorgt voor te veel verwarring bij ouders en kinderen, vindt de boze koepelorganisatie. ‘Zwemdiploma’ staat erop, met een kubus waarop de letter van het diploma is te zien. Precies als bij het ‘echte’, alleen de kleurstelling is geheel anders. En Zed en Sop zijn prominent afgebeeld. ,,Alsof je rijbewijs in Den Haag anders is dan in Sittard. Het houdt een keer op,” reageert Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden. Zed en Sop mochten best in een hoekje op het nationale diploma, maar een nieuwe vormgeving met nieuwe kleuren was tegen het zere been.

Frisser

Optisport vond het tijd voor een frisser diploma in dezelfde kleurstelling als de avonturen rond Zed en Sop. ,,We hebben nieuwe medailles, nieuwe merchandise en daar hoort ook een nieuw diploma bij. We krijgen heel positieve reacties. Heel jammer dat NPZ zo reageert,” zegt Chantal Beltman van Optisport. Ze benadrukt dat de kinderen gewoon hun ABC halen en ook aan de eisen wordt niet getornd. De periodieke controles op de kwaliteit door NPZ zijn met intrekken van de erkenning ook vervallen. Optisport gaat in zee met zwembond KNZB en Kiwa om voortaan de kwaliteit van het diplomazwemmen te controleren.

 

Deel deze pagina