Zwembad Nieuwjaarsduik in buitenbad van zwembad De Hoorn in
 

zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn

zwembad

 

Nieuwjaarsduik in buitenbad van zwembad De Hoorn

Buitenbad De Hoorn Alphen
16 december 2014 – Op 2 januari 2015, om klokslag 10 uur, is het buitenbad van zwembad De Hoorn in Alphen aan den Rijn het domein van dappere duikers. Een extra feestelijk jaar voor de organisatie en deelnemers, want de Nieuwjaarsduik viert zijn 55-jarig bestaan. De organisatie van de duik in zwembad De Hoorn is klaar om dappere duikers te ontvangen.

Record

De kans is groot dat 2014 als recordwarm de boeken ingaat volgens de meteoroloog van MeteoVista/Weeronline.nl: “Het is niet verrassend dat de zeewatertemperatuur hoger ligt dan de afgelopen jaren en op dit moment een verschil kent van ongeveer 2 graden met vorig jaar. Aanstaande koude lucht en vorst kunnen de temperatuur van het water de komende tijd nog behoorlijk doen dalen, waardoor het toch een frisse duik kan worden op 2 januari.”

Fris

54 jaar geleden vond de symbolische duik voor het eerst plaats in Zandvoort; 5 jaar later werd ook Scheveningen een geliefde verzamelplaats. Tijdens het 55-jarige bestaan nemen de maximaal toegestane 10.000 deelnemers een duik in het koude Scheveningse water. Zo vieren zij, samen met bikkels op 137 andere locaties in Nederland, gezamenlijk het nieuwe jaar.

Warme erwtensoep

Ok van Batenburg (84 jaar), duikpionier van het eerste uur, begrijpt het succes van de Hollandse traditie als geen ander: “De duik zelf duurt slechts een paar minuten, maar de voorpret en sfeer na afloop zijn misschien nog wel de mooiste momenten van de Nieuwjaarsduiken. En zoals dat bij tradities hoort, staan de gebruiken vast: met elkaar het koude water in en warme erwtensoep na afloop.”

Voorbereiding – het filmpje