zwembad Sportfondsenbad Delft in Delft

zwembad

 

Nieuwbouw stokoud zwembad van de baan

Sportfondsenbad Delft
Het stokoude Sportfondsenbad aan de Weteringlaan moet er nog even tegenaan. De futuristische nieuwbouwplannen zijn door de gemeente Delft geschrapt. Ook de toekomst van het Zwem- en Squashcentrum is onzeker. Dat blijkt uit een brief van het college van b en w aan de gemeenteraad. Het schrappen van de nieuwbouw is een direct gevolgd van de financiële malaise waarin de gemeente Delft sinds enige tijd verkeert. “Jammer, heel jammer,” reageert Pieter de Groot op het nieuws dat de plannen voor de nieuwbouw van het zwembad ‘tot nader order zijn stilgezet’. De Groot is directeur van de twee zwembaden van Sportfondsen Nederland in Delft. Het besluit van de gemeente komt voor hem niet volledig uit de lucht vallen. “Ik had al het een en ander in de wandelgangen vernomen.” Maar een officieel bericht over het voorlopig stopzetten van de plannen heeft hij niet ontvangen. “Toch verwacht ik niet dat de nieuwbouw van de baan is, maar het zal zeker een jaar of zeven tot acht duren voordat de ontwikkeling daarvan is afgerond.”

Verkassen

Voor het zwembad aan de Weteringlaan zijn de gevolgen niet al te ernstig, stelt De Groot. “Het staat er goed bij en kan nog een hele tijd vooruit. Zeker wel die zeven tot acht jaar. Maar daarna wordt het toch echt tijd om te verkassen naar nieuwbouw.” Een groter probleem is de situatie van het Zwem- en Squashcentrum aan de Clara van Sparwoudestraat. De subsidie daarvoor is sinds 1 januari stopgezet. “Ik hoop dat het open kan blijven totdat de nieuwbouw is voltooid. Het is de vraag of dat lukt. Dat hangt mede af van eventuele hoge kosten voor onderhoud.”

Zwemlessen

Mocht het Zwem- en Squashcentrum voortijdig de deuren moeten sluiten, dan heeft Delft een groot probleem, meent De Groot. “Delftenaren zwemmen heel intensief. Eigenlijk is er nu al te weinig zwemwater. Ik weet niet waar we met de zwemlessen in Delft naartoe moeten als dit centrum dicht gaat. Hopelijk redden we het nog een tijdje.”

Beide zwembaden zijn afgeschreven

Het bijna tachtig jaar oude Sportfondsenbad aan de Weteringlaan en het 33 jaar jongere Zwem- en Squashcentrum zijn in feite afgeschreven. Beide accommodaties worden gerund door Sportfondsen Delft bv. Een aantal jaar geleden besloot het Delftse stadsbestuur dan ook in 2020 aan de Weteringlaan/Colinlaan een nieuw zwemparadijs te openen. Het nieuwe zwembad zou een capaciteit moeten krijgen van zo’n 330.000 bezoekers per jaar.