Zwembad Van chloor naar zoutelektrolyse in
 

zwembad De Zijl in Leiden

zwembad

 

Van chloor naar zoutelektrolyse

zwembad-de-zijl-waterspuit
De gemeente wil 264.000 euro beschikbaar stellen voor Sportcomplex de Zijl voor de aanschaf van een zoutelektrolyse-installatie. De vraag naar duurzame, energiezuinige(re) en veilige installaties in zwembaden is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Door het toepassen van zoutelektrolyse is geen chlooropslag meer nodig omdat het chloor op basis van behoefte ter plekke uit zout wordt geproduceerd. Het Sportbedrijf wil bij de vervanging van oude installaties de overstap maken van het gebruik van traditioneel chloor naar het gebruik van zoutelektrolyse. Door invoering van zoutelektrolyse voor het zwemwater kan Sportcomplex de Zijl de exploitatielasten van het zwembad verlagen, de kwaliteit van het badwater verhogen, de opslag en transport van vloeibaar chloor beëindigen en milieuvriendelijker exploiteren.

Hoe werkt zoutelektrolyse?

Elektrolyse is een proces waarbij zout opgelost in zwembadwater door middel van een elektrode wordt omgezet in natrium en chloor. Het natrium zal zich direct binden met het aanwezige water en het chloor zal zijn desinfecterende werking doen in het aanwezige zwembadwater. Het natrium en chloor zal zich in het zwembad weer vormen tot zout, zo gaat er geen zout verloren. Hierdoor zijn chloortabletten niet meer nodig en is er een mindere correctie van de Ph waarde nodig. Het is mogelijk om ook dit automatisch te regelen.

Proces van het elektrolyse

Door de bedieningsunit wordt het proces van elektrolyse automatisch geregeld. Bij een tekort of overschot aan zout geeft de unit dit aan.
De titanium platen zijn gemonteerd in een transparante PVC buis in retour leiding. Op de titanium platen staat een constante (veilige) gelijkspanning van 7,5 Volt. Langs deze platen stroomt het zwembadwater met zoutoplossing. Het zout zal zich gaan splitsen in natrium en chloor dat nodig is voor de des infectie van het zwembadwater.