Ouder- en kindbegeleiding zwembad De Winckelsteegh in Nijmegen
 

zwembad De Winckelsteegh in Nijmegen

zwembad

 

Ouder- en kindbegeleiding

Ouder- en kindbegeleiding in water wordt gegeven in zwembad De Winckelsteegh in Nijmegen door ‘In Verbinding’, Praktijk voor Authentieke Haptonomie in Wijchen. Het is bijzonder voor jullie als jonge ouders om je kindje op een heel nieuwe manier te ervaren in het warme water van een zwembad. Haptonomische ouder- en kindbegeleiding in water is bedoeld voor kinderen vanaf 2 maanden.
Water
Water is een omvattend en dragend medium. Warm water is daarom bij uitstek geschikt om mensen (jong en oud) in contact te laten komen met hun gevoel. In de omhulling van het warme water ervaren we ons innerlijk gevoel, onze tast wordt ingeschakeld, evenals onze andere zintuigen. Voelen in water brengt ons dichter bij onszelf en bij wezenlijke waarden als stilte, geborgenheid en nabijheid.
Baby’s en water
Water omvat en draagt. Baby’s en jonge kinderen ‘herkennen’ met hun gevoel dit vertrouwde gebied: het lijkt op het vruchtwater in de baarmoeder. Als je gekozen hebt voor haptonomische zwangerschapsbegeleiding is Haptonomische ouder- en kindbegeleiding in water een mooi vervolg.
Plezier in het water
Begeleid door de haptotherapeut leer je als ouders in het water je kindje op een nieuwe wijze kennen: als een vrij en autonoom mensje. Je stemt af op de bewegingen, het tempo en de richting van je kindje. Het heeft alle ruimte om zichzelf te laten zien. De combinatie van bewegingsvrijheid in het water en verbinding met jullie als ouders voedt de baby in zijn zekerheid, (zelf)vertrouwen en autonomie. De sessies vinden plaats in het volledig gerenoveerde zwembad De Winckelsteegh in Nijmegen. De temperatuur van het zwembadwater is 35 graden.
Andere ervaring
Het kan ook anders lopen. Het kindje kan tijdens de zwangerschap of de geboorte een vervelende ervaring hebben gehad. Indicaties om in het water onder haptonomische begeleiding aan de slag te gaan, zijn:

  • vroeggeboorte;
  • gevolgen van een zware zwangerschap of moeilijke bevalling;
  • verstoorde hechting na de bevalling;
  • emotionele verstoring: gespannenheid, onrust, angstig zijn en veel huilen;
  • verstoorde verhouding tussen ouder en kind.

Na de geborgenheid in het vruchtwater in de buik moet het kindje wennen aan het leven erbuiten. Het wederzijdse contact in het (zwembad)water kan bijdragen aan het gevoel van welbehagen, veiligheid en zichzelf hervinden.