Zwembad Badmeester Ruiter maakt er al 40 jaar een feestje van in
 

zwembad Bosbad Putten in Putten

zwembad

 

Badmeester Ruiter maakt er al 40 jaar een feestje van

Zwembad Bosbad Putten
1 mei 2015 – Wim Ruiter vierde onlangs zijn 40 jarig jubileum als zwemonderwijzer bij Sportcentrum Calluna dat dit jaar eveneens het 40 jarig bestaan viert. Wim vond zwemmen eigenlijk altijd al leuk en was lid van de poloclub bij Bosbad Putten, waar hij destijds praktisch naast woonde. Tijdens de zomermaanden deed hij daar vakantiewerk, wat hem goed beviel. Dé aanleiding voor hem, om de opleiding tot zweminstructeur te gaan volgen.

Nu bij zwembad Calluna

In 1975 werd in Ermelo ‘Sportcentrum Calluna’ gebouwd, Wim solliciteerde en werd meteen aangenomen. Bosbad Ermelo bestond toen ook nog. ,,Het naoorlogse bad is zelfs nog met de hand uitgegraven en was eigendom van een Stichting. Later nam de Gemeente het bad over en hadden we een buiten- en binnenbad in ons dorp. Uiteindelijk werd besloten het geld in één bad te pompen en is ‘De Heerlickheijd’ verrezen op de locatie van het oude Bosbad,” memoreert Wim, die zijn verhaal vervolgt: ,,In de beginjaren van het zwemles geven vond ik alles leuk. Was het geen feestje, dan maakte je er zelf een feestje van. Dat ben ik blijven doen. Met mensen werken, in het bijzonder met kinderen, vind ik het mooiste dat er is. Al heb ik zelf bewust nooit kinderen gekregen, ik heb er wel duizenden het zwemmen hier geleerd. Met het lesgeven aan volwassenen heb ik het meeste plezier beleefd. Er is wat afgelachen!”

Vertrouwen

Gelukkig is de manier van lesgeven niet meer zo wreed als dat het er vroeger wel eens aan toe ging. ,,Nee, geen haak meer aan de arm van een kind die daarmee het diepe werd ingetrokken. Met soms traumatische gevolgen. Als een kind hier binnen komt, kan het eigenlijk niets op zwemgebied. Het is vooral de kunst om het kind een gevoel van vertrouwen weten te geven. Zeggen dat er niets kan gebeuren is niet afdoende. Als je tegen het kind zegt, ik help en ik hou je vast, moet je dat ook doen.
Want alles is immers nog wat eng en dan ook nog zo’n grote badmeester die zegt wat je moet doen. Maar, als een kind nú het diepe ingaat, dan is het er ook echt aan toe. Vroeger moest het zwemlessen onder schooltijd, slechts éénmaal per week, een half uurtje. Ja, dan kwam die haak wel eens tevoorschijn,” vertelt Wim honderduit.
Gelukkig heeft Wim in die 40 jaar nooit iemand zien verdrinken of een ernstige calamiteit meegemaakt: ,,Natuurlijk heb ik wel eens iemand uit het water gehaald. Voorkomen is altijd beter natuurlijk. Als het erg druk is in het zwembad ben je extra alert. Juist als het rustig, is of wordt en de aandacht dreigt te verslappen, is waakzaamheid geboden. Het is vaak in dat nét onbewaakte ogenblik als een ouder terugloopt omdat het iets is vergeten of, een bekende tegenkomt en daar even mee staat te praten. Kinderen zijn vliegensvlug. Ik zie nu eenmaal graag de ouders met kinderen, weer heel de deur uit gaan hier. En de vleugeltjes om in de badkamer en ze er daar pas na afloop, weer afdoen!”