zwembad De Fakkel in Ridderkerk

zwembad

 

Nu ook Aquatherapie in samenwerking met de fysiotherapie

Zwembad De Fakkel in Ridderkerk
16 december 2014 – Sinds vorig jaar is de activiteit Aqua Therapie gestart in zwembad De Fakkel. Aqua Therapie wordt georganiseerd in samenwerking met Fysiotherapie Spoormans – Westenberg, Fysiotherapiepraktijk Crezee – Louter – Den Ouden en Praktijk Schravesande. Ook het Maasstad Ziekenhuis heeft zich aangesloten bij dit netwerk en verwijst mensen door die uit gerevalideerd zijn maar nog wel verder willen/moeten bewegen onder deskundige begeleiding. Wegens het succes van de afgelopen periode is de activiteit vanaf heden uitgebreid met een extra les.

Unieke manier van samenwerken

Door dit unieke concept en de goede manier van samenwerken, is het aantal deelnemers namelijk flink gestegen. De kracht van de activiteit zit in de persoonlijke benadering. Door het hoge aantal deelnemers van soms wel 36 per keer, was deze persoonlijke benadering niet meer haalbaar. Daarnaast werd het voor de therapeuten onoverzichtelijk. Hierdoor is besloten om het aantal lessen uit te breiden. Na een korte enquête onder de deelnemers is besloten om vrijdagmiddag van 12.00 – 13.00 uur een extra les aan te bieden. De start van dit extra uur op is vrijdag 9 januari 2015.

Specifiek

Aqua Therapie is specifiek voor mensen met een aandoening zoals Reuma, COPD en Artrose. Daarnaast is het ook geschikt voor mensen met een lage belastbaarheid of die revalideren. Een groep die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veel aandacht krijgt. In groepsverband wordt onder leiding van twee fysio- en oefentherapeuten les gegeven in het Flamingobad (subtropisch recreatiebad). De vaste instructrices doen oefeningen voor aan de deelnemers. Benen, armen, rug, buik, schouder, alle spieren en gewrichten worden getraind. Vaak worden de oefeningen ondersteund met oefenmateriaal of muziek. Aqua Therapie vindt plaats in ondiep water en is daarom geschikt voor de niet-geoefende zwemmer.

Chloordampen minimaal

Zwembad De Fakkel werkt met een speciaal zuiveringssysteem. Dankzij dit systeem is de aanwezigheid van chloordampen minimaal wat het voor mensen met astma of COPD gunstig maakt om te zwemmen. Voor mensen die slecht ter been zijn, is het mogelijk om met de speciale tillift in en uit het water te komen. Ook zijn er rolstoelen aanwezig. Een abonnement/lidmaatschap is niet verplicht waardoor deelnemers niet gebonden zijn aan een vast bedrag per maand. Per keer kan een los kaartje gekocht worden van € 6,-. Hiermee kan na de les tot sluitingstijd in het zwembad gezwommen worden.