zwembad De Zeehoek in Wervershoof

zwembad

 

Bloot baantjes trekken

Naakt zwemmen in een zwembad. Het kan binnenkort in zwembad De Zeehoek in Wervershoof. Op 2 november begint een proef van de Stichting Naturistisch Zwemmen West-Friesland. Acht zondagen kunnen naturisten er baantjes trekken of in hun blootje van de glijbaan.
’Littekens en vetrollen hebben we allemaal’

Naaktzwemmer Rienk Dijkstra

,,En dat gaat veel harder’’, zegt naaktzwemmer Rienk Dijkstra. ,,Want het textiel van je zwembroek remt je snelheid af.’’ En ook het zwemmen is volgens Dijkstra veel lekkerder in je blootje. ,,Het geeft een heerlijk vrij gevoel om het water overal op je blote vel te voelen. Ik word er helemaal blij van.’’ Nog meer voordelen: na afloop zit je niet met natte zwemkleren en je hoeft niet te klungelen in een onhandig klein badhokje. Dijkstra woont in Hem en gaat wel eens naaktzwemmen in Lelystad of Bergen, dichterbij kan het niet. ,,Maar dan denk je: waar ben ik toch mee bezig.’’ Met een paar West-Friezen nam hij het initiatief om naaktzwemmen hier te introduceren. Een oproepje onder de leden van de Naturisten Federatie Nederland leverde zestig aanmeldingen op. En zwembad De Zeehoek zocht contact met de groep en kwam met een aanbod om het zwembad op zondagmiddag van 15 tot 16.30 uur beschikbaar te stellen.

Uit de kosten komen

,,Met zoveel geïnteresseerden moet het mogelijk zijn om uit de kosten te komen.’’ Voor de proefperiode van acht weken betalen deelnemers 25 euro. Kinderen en jongeren onder de 18 zwemmen gratis mee.

Naaktzwemmers huren het zwembad af

De naaktzwemmers moeten het zwembad helemaal afhuren. ,,Die veiligheid moet je wel inbouwen. Mensen willen vrij bloot kunnen zwemmen en de gewone zwemmers zijn waarschijnlijk ook niet van gediend van naaktzwemmers’’, zegt Dijkstra. ,,Voor mensen die dit nooit hebben gedaan, is het best een stap. Je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot. Maar je zult zien dat iedereen wel een vetrol of littekens heeft. Als die onzekerheid wegvalt, kun je volledig jezelf zijn.’’

Vooroordelen

Dijkstra moet als naaktzwemmer vaak tegen vooroordelen opboksen. ,,Maar het enige wat wij willen is gewoon met elkaar bloot zwemmen. We hebben helemaal geen rare bedoelingen.’’
Meer informatie? Naturistisch zwemmen in West-Friesland