Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Chloorarme zwembaden in Nederland

 

Chloor in zwembaden: goed of slecht voor de gezondheid?

Zwemmen kan voor menigeen met eczeem zorgen voor een verergering van het eczeem. Vooraf insmeren met een vette zalf en na afloop douchen en wederom insmeren met een vette zalf kan verergering voorkomen. Het is niet alleen het chloor die zorgt voor de verergering. Een beetje chloor kan zelfs goed zijn.

Wat doet chloor in het zwembad?

Chloor doodt de in het water aanwezige bacteriën. Een teveel aan (gebonden) chloor (zie verder) kan echter irritaties aan de slijmvliezen (ogen) veroorzaken. Daarom zijn er onder- en bovengrenzen vastgesteld. De minimumhoeveelheid vrij beschikbaar chloor (VBC) in zwemwater is gesteld op 0,5 milligram per liter water. Vroeger was deze ondergrens afhankelijk van de zuurgraad (pH, deze hoort tussen 6,8 en 7,8 te liggen) van het water, maar nu (2003) is dat niet meer zo. Er geldt een bovengrens van 1,5 mg/l. Bij gebruik van cyaanuurzuur (een stabilisator) geldt een onder- en bovengrens van 2,0 respectievelijk 5,0 mg/l. Voor openluchtbaden en overdekte bassins met een wateroppervlak van minder dan 20 m2 geldt een bovengrens van 5,0 mg/l.

Chloor kan op verschillende manieren aan het water worden toegevoegd: als gas of als vloeistof. Zodra het chloor aan het water is toegevoegd, gaat het een reactie aan met de in het water aanwezige verontreinigingen zoals huidschilfers, ureum en transpiratievocht. Chloor dat een verbinding is aangegaan met deze stoffen wordt gebonden chloor genoemd. De bovengrens hiervan is 0,50 mg/l. Het gebonden chloor, bestaande uit o.a. chlooramines (mono, di- en trichlooramine), is de veroorzaker van de penetrante “chloorlucht” die men rond baden soms ruikt en die genoemde irritaties kan veroorzaken. De hoeveelheid chloor die jaarlijks in Nederlandse zwembaden wordt verbruikt, bedraagt ongeveer 1500 tot 1800 ton. Verlaging van het chloorgehalte in zwembaden tot beneden de aangegeven normen is ongewenst en ongeoorloofd in verband met de kans op verspreiding van infectieziekten.

Desinfectie met chloor komt altijd bovenop de filtratie met actieve-kool en/of zandfilters, waarvoor ook gedetailleerde voorschriften bestaan. Chloor wordt tegenwoordig veelal ter plaatse uit zout bereid door middel van zoutelektrolyse. Voordeel hiervan is dat er minder chloortransporten over de openbare weg nodig zijn. Tegenwoordig (2003) wordt ook steeds vaker ozon- of UV-behandeling bij binnenkomst van het water toegepast, waardoor later in het proces minder chemie nodig is. De twee laatste behandelingsmethodes werken bovendien preventief tegen het optreden van Legionella.

Een beetje chloor kan goed zijn in het zwembad

Wanneer kinderen met ernstig eczeem elke week twee keer een bad nemen met verdund bleekwater, vermindert hun eczeem. Amerikaanse onderzoekers zagen verbeteringen bij 31 patiënten van 6 maanden tot 17 jaar oud. De kinderen kregen de instructie om drie maanden lang twee keer per week een bad te nemen met daarin een half kopje bleekwater. Daar moesten ze vijf tot tien minuten in zitten. De onderzoekers van Northwestern University Feinberg School of Medicine vermoeden dat het bleekwater de bacteriën op de huid vermindert die ontstekingen veroorzaken. Kinderen die een placebo gebruikten, een product dat er uit zag als bleekwater, zagen geen verbetering. Opvallend was dat kinderen die wel bleekwater gebruikten geen vermindering van eczeem zagen in hun gezicht. Dat werd immers niet ondergedompeld in het verdunde bleekwater. Volgens de onderzoekers mag dit wel, als ze hun mond en ogen maar dichthouden. De onderzoekers vonden de resultaten zo goed dat ze het experiment voortijdig hebben afgebroken. Zo konden de kinderen in de placebogroep ook profiteren van de bleekwaterbaden.
Bron: gezondheidsnet.nl

 

Technieken waardoor er minder chloor in zwembaden is

Er zijn nieuwe technieken die ervoor zorgen dat het zwembadwater minder chloor bevat, zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). De zwembaden die hiervan gebruik maken bevatten minder chloor dan bij de standaard systemen, maar zijn niet chloor-vrij. Dat is wettelijk ook niet toegestaan. Er is een aantal chloorvrije baden, zoals zoutbaden of de kuurbaden die gebruik maken van thermaalwater.

 

Chloorarme zwembaden in Nederland

Hieronder een lijst met zwembaden en de techniek waarvan ze gebruik maken. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg desgewenst het zwembad alvorens u er gaat zwemmen.
Verklaring van de afkortingen achter de chloorarme zwembaden:
– Zoutelectrolyse (ZE),
– Ozon (O) of
– Advanced Oxidation System (AOS)

Chloorarme zwembaden Friesland

Chloorarme zwembaden Groningen

Chloorarme zwembaden Drenthe

Chloorarme zwembaden Overijssel

Chloorarme zwembaden Gelderland

Chloorarme zwembaden Utrecht

Chloorarme zwembaden Flevoland

Chloorarme zwembaden Noord-Holland

Chloorarme zwembaden Zuid-Holland

Chloorarme zwembaden Zeeland

Chloorarme zwembaden Noord-Brabant

Chloorarme zwembaden Limburg

 

Deel deze pagina