Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Zwemmen

Zwemmen in Nederland – informatie hierover

Op deze pagina vindt u informatie over:

Zwemmen

Zwemmen is één van de oudste sporten, die al in 9000 voor Christus werd beoefend. De geschiedenis van het zwemmen gaat dus erg ver terug in de jaartelling. Zwemmen is een watersport waarbij de zwemmer zich door middel van arm- en beenbewegingen voortbeweegt in het water. Men onderscheidt recreatiezwemmen en wedstrijdzwemmen. Je hebt verschillende slagen waarmee je je voortbeweegt: crawl,schoolslag, rugslag en vlinderslag. Zwemmen wordt gezien als een zeer gezonde vorm van recreatie en lichaamsbeweging. De fysiotherapie maakt dankbaar gebruik van de eigenschappen van water voor het vergemakkelijken van therapeutische lichaamsoefeningen.

Babyzwemmen

Vanaf de leeftijd van zes weken is het tegenwoordig al mogelijk om met je baby te gaan babyzwemmen. Onder deskundige begeleiding maakt je baby kennis met het water en leert het ‘watervrij’ te worden. Babyzwemmen is fun. Het is een bijzondere ervaring om met je baby te zwemmen. De meeste recreatieve zwembaden hebben hiervoor een apart baby/peuterprogramma op dagen dat de temperatuur van het zwembadwater iets hoger ligt dan normaal (gemiddeld 31 – 32 graden Celsius). In kleine groepjes begeleidt een speciaal hiervoor opgeleide zweminstructeur de baby’s in hun waterspel. Met spelletjes en liedjes maakt jouw kindje voor het eerst kennis met het grote water: heerlijk vrij bewegen, lekker spetteren en spatteren, zwieren en drijven, eerst voorzichtig een paar druppeltjes over het hoofdje en daarna – tegelijk met mama – kopje onder.

Op speelse wijze leert je kindje zo de mogelijkheden en onmogelijkheden van water kennen; het vrije bewegen bevordert de ontwikkeling van de spiertjes – en in een later stadium de coordinatie van armen en benen. De indrukken die je baby tijdens het zwemmen opdoet zijn nieuw, intens en fun – en hij doet het samen met jou! Door het voortdurende contact dat je met je kindje houdt, ontstaat een nog hechtere band. Het is mooi om te zien hoe zelfs kleine baby’s reageren op water. Water is tenslotte het leukste speelgoed dat er bestaat!
Meer informatie over babyzwemmen
.

Zwemles

Doorgaans is de motoriek van een kind rond het 6e of 7e levensjaar voldoende ontwikkeld. In Nederland is het schoolzwemmen, zwemles in schoolverband, veelal verplicht. Een leerling kan verschillende zwemdiploma’s halen, waarbij naast een steeds langere afstand, nieuwe zwemslagen, duiken, onderwater zwemmen en zwemmend redden bijkomende onderdelen zijn. Nederland heeft hierdoor één van de hoogste percentages personen die kunnen zwemmen, waarbij dit op relatief jonge leeftijd wordt geleerd.
Lees meer informatie over zwemles
.

Dolfijnen zwemmen

Zwemmen met dolfijnen, een geweldige en onvergeetbare ervaring. Echter is dit op weinige plekken in de wereld mogelijk. Rond de Azoren, in Australie, Mauritius en in Florida Keys kan je zwemmen met dolfijnen.
Flipper heeft miljoenen kinderen doen dromen. Zijn familie zwemt dag in dag uit in Sea World en in dolfinariums met mensen. Bij alle verwondering voor de intelligente en op de gekste manieren springende zoogdier blijft het beklemmende gevoel bij de gedachten aan gevangenschap. Niet alleen Greenpeace en andere milieuorganisaties zijn tegen de dolfijnenshows, zelfs de UN, die 2007 tot Het Jaar van de Dolfijn verklaarde, raadt deze bezoeken af.

Echte dolfijnenfans willen veel liever in het open water met de dolfijnen zwemmen. Geen wonder want op deze manier worden de dieren veel dichterbij en intensiever beleefd. Zij zoeken het contact met de mensen vrijwillig en dat kan geweldige, interessante en emotionele situaties geven. De droom van elke dolfijnenfan: een dolfijn recht in de ogen kijken en met hem dansen in het water.
Lees meer over zwemmen dolfijnen.

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is een watersport. Het werd vroeger ook wel “kunstzwemmen” of “waterballet” genoemd. “Synchroon” betekent “gelijk”. De sport wordt vooral door meisjes beoefend. Het is te vergelijken met ballet, maar dan in het water. Het is een sierlijke, maar zware sport want men moet niet alleen de vier zwemslagen (vrije slag, vlinderslag, rugslag en schoolslag) beheersen, maar ook gevoel voor ritme hebben. Een groot deel van de figuren wordt onder water uitgevoerd.
Meer informatie over synchroonzwemmen
.

Zwemmen en aanverwante sporten

Uit het zwemmen voortgekomen en aanverwante sporten:

Zwemclub

Veel mensen zijn lid van een zwemclub of zwemvereniging. De zwemclubs worden opgenomen volgens de regionale indeling in ‘kringen’ zoals de KNZB die hanteert. Deze indeling volgt niet strikt de in Nederland gebruikelijke indeling in provincies. Naast de zwemkringen is er ook een tweetal districten die ook een overkoepelende functie hebben.

Zwemmen wordt beoefend in een 25-meter bad (kortebaan) en (voor grotere wedstrijden) een 50-meterbad (langebaan). Bij een zwemwedstrijd kunnen, afhankelijk van het aantal banen in een zwembad, meestal zes (kortebaan) tot acht (langebaan) deelnemers tegelijk starten. De banen zijn gescheiden door drijvende lijnen, of de nieuwe strak boven het water gespannen lijnen die speciaal zijn ontworpen voor zo min mogelijk golving in de andere banen. Werden vroeger start- en aankomsttijden altijd met de hand geklokt, tegenwoordig worden op belangrijke wedstrijden (kampioenschappen, internationale wedstrijden) deze tijden elektronisch gemeten door middel van sensoren, waarbij de thuisplaat moet worden aangetikt met de hand. Ook het correct nemen van het keerpunt kan door middel van sensoren en soms ook onderwatercamera’s worden gecontroleerd. Bekijk: 50 meter zwembaden Nederland

Wedstrijdzwemmen

Training voor wedstrijdzwemmen wordt gegeven in zwemverenigingen. Een topzwemmer zal vaak al een jaar of tien trainen op zwemtechniek, snelheid, kracht en uithoudingsvermogen voordat internationaal goede resultaten worden behaald.
Meer informatie over wedstrijdzwemmen
.

Schoolslag

Schoolslag is niet alleen de oudste zwemslag, maar tevens de meest in de praktijk gebrachte slag, vanwege het simpele feit dat de slag de zwemmer eenvoudig in staat stelt adem te halen. Het is ook de traagste van de vier zwemslagen. Topzwemmers overbruggen gemiddeld 1,67 meter per seconde. De geschiedenis van de schoolslag gaat terug naar het Stenen Tijdperk, zo bewijzen diverse gevonden afbeeldingen en tekeningen in grotten. De ‘klappende’ beweging met de benen is indertijd zo goed als zeker afgekeken van het zwemgedrag van kikkers. Schoolslag is een zogeheten discontinue slag; de verplaatsing is schoksgewijs. Het is in Nederland en Belgie de eerste slag, die wordt geleerd aan kinderen, zoals bij het schoolzwemmen.
Meer informatie over schoolslag.

Schoolslag is een van de grondvormen van het wedstrijdzwemmen. Bij wedstrijdzwemmen komen de volgende categorieen voor:
* Vrije slag – in deze categorie gebruikt men de borstcrawl, omdat dat de snelste slag is.
* Vlinderslag – op een na snelste slag.
* Rugslag of rugcrawl
* Schoolslag

Zwemmen foto’s

Zoekt u foto’s over zwemmen? Tegenwoordig is er op internet heel veel te vinden. Een van de meest gebruikte is de website www.mijnalbum.nl. Dit zijn geen professionele foto’s van zwemmen, maar allemaal van particulieren.
Heel veel foto’s op albums via: www.mijnalbum.nl/Openbaar/Sport/Zwemmen

Zwemmen Nederland

In Nederland wordt het zwemmen bij de nationale sportkoepel NOC*NSF vertegenwoordigd door de KNZB, wie op zijn beurt weer vertegenwoordigd wordt door zogenaamde Kringen. Onder deze bond vallen alle zwemsporten.
Lees meer over de mogelijkheden van Zwemmen Nederland
.

 

Deel deze pagina