Badmode jaren 0 tot en met 1799


Badmode jaren 0 tot en met 1799

In de tijd van de Romeinen nam men naakt in de thermen en / of rivieren een bad. Niettemin zijn er afbeeldingen bekend uit de Villa Casale, Piazza Armerina (Sicilië) uit de 4de eeuw waar vrouwen zijn te zien die sporten in wat we nu een bikini zouden noemen.
Romeinen_Casale_Bikini
Sportende vrouwen in tweedelige kleding, mozaïek in de Piazza Armerina (Sicilië), 4de eeuw

Tijdens de vroege middeleeuwen sprong de ridder naakt in de rivier en in de badhuizen van de 13e en 14e eeuw was er van badkleding al evenmin sprake. Wilde men in bad niet gezien worden, dan kon men de gordijnen dichttrekken, want in die tijd waren baden in de regel door gordijnen omgeven, of men kon melk aan het water toevoegen om het troebel te maken.
In de oudheid en middeleeuwen is er dus geen sprake van badkleding omdat men gewoon naakt zwom.

Pas tegen het einde van de 15e eeuw was er sprake van badkleding bij het gemengd baden. Het baden was toen in diskrediet geraakt en men hulde zich in badhemden van wit linnen.
Dit is heel lang zo gebleven, want op afbeeldingen uit de 17e en 18e eeuw staan baadsters bij het “pootje baden” in beek of rivier in hun hemd met stroken langs hals en mouwen.

Ook omstreeks 1800 toen de zwembaden en badhuizen weer in aanzien kwamen, baadde de vrouwen in hansoppen. Mannen bleven overwegend naakt poedelen.

 

Deel deze pagina