Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Badmode jaren 1800 tot en met 1899


Badmode jaren 1800 tot en met 1899

Tot ver in de 19e eeuw zwommen mannen, hoewel gescheiden van de vrouwen, nog naakt zoals in de middeleeuwen. Maar in nette badplaatsen moest men “zogenaamde” zwempakken dragen op boete van ƒ 3,–.

Vanaf begin 19e eeuw baadden de meeste vrouwen in zee in allesomvattende hansoppen c.q. badhemden. Het waren lange brede losse hemden met lange mouwen, dichtgeregen rond de hals en reikend tot de enkels.
Men ging slechts in het water vanuit een strandkoetsje om enkele malen (3x) onder te dompelen in de armen van een badman / – vrouw.

Badmode en de politieverordening

In 1885 mocht men in Katwijk volgens de politieverordening: “alleen nog baden in open zee zonder badhemd wanneer men gebruik maakt van een met paard getrokken badkoets, voorzien van een neergelaten zeil.”
Badmode_Scheveningen-ongeveer-1860
Scheveningen 1860


Badmode: badkostuum in opkomst

Toch komt het badkostuum er al een beetje in. Vanaf midden 19e eeuw veranderden de hemden in badkostuums. Ze bestonden uit twee delen: een lange tuniek (= overkleed met mouwen) en een kniebroek, die samen het hele lichaam bedekten. Bijbehorend waren vooral veel mutsen, omdat men niet bruin wilde worden zoals buitenwerkende arbeiders. Blank blijven was het motto.
Strandpakken_eind_19de_eeuw
Badpakken eind 19de eeuw

De kostuums werden gewoonlijk gemaakt van wol en ze waren daardoor ongeschikt voor het zwemmen maar ontworpen om op het strand te dragen.
De kleur was meestal rood, blauw of zwart omdat dat de blankheid van de huid zo goed deed uitkomen.

Badmode: het eendelige badkostuum!

Aan het einde van de 19e eeuw, rond de eeuwwisseling, komt er een revolutionair ding: een ééndelig badkostuum. Dat wil zeggen een kostuum met de matrozenkraag en met aangebouwde pantalon die boven de enkels / knie is ingenomen. Bij het gemengd zwemmen mochten de brede kragen en mouwen er af. De mannen baadden in zogenaamde “Sing-Sing” streepjespakken met lange mouwen en pijpen en rijen knoopjes op de borst.
Sing-Sing-badpak
Sing-Sing mannen badpak

Alleen bij heren zwemwedstrijden werden zwembroeken ter grote van een flinke onderbroek toegestaan.

 

Deel deze pagina