Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Buitenbad in Delft

Helaas is er tegenwoordig (2015) geen buitenbad meer in Delft. Wil je buiten zwemmen dan zul je dus moeten uitwijken naar een andere plaats met een buitenzwembad. Of kiezen voor de recreatieplas in de Delfste Hout. Of springen van een van de vele bruggen die Delft heeft, of in een kanaal gaan zwemmen.

Welke buitenbaden waren er in Delft?

Je kon ooit wel zwemmen in een buitenbad. We zijn even de archieven ingedoken:
In het recente verleden telde Delft twee openluchtzwembaden, te weten Het Korft en Kerkpolder. Het Korft, gelegen in de Delftse Hout waar nu de camping is, werd van 1969 tot 1989 geëxploiteerd door Sportfondsen. In 1989 werd het bad gesloten. Teruglopende bezoekersaantallen en stijgende kosten lagen hieraan ten grondslag. Zwembad Kerkpolder is inmiddels 27 jaar oud en kende vroeger ook een openluchtvoorziening. Ten behoeve van de exploitatie (het bad lag op grond van Schipluiden) kwamen de gemeenten Delft en Schipluiden een gemeenschappelijke regeling overeen. In 1992 werd deze regeling overigens beëindigd. In 1994 werd het buitenbad gesloten. Ook hier werden te hoge investeringen en te lage bezoekersaantallen als redenen opgegeven. In 1996 werd nog wel een peuterbuitenbad gerealiseerd, maar ook deze voorziening is in 2006 gesloten.

Buitenbad Het Korft in Delft – gesloten in 1989

Het zwembad is genoemd naar een oude waterloop Het Korft, die daar door de Bieslandse polder liep. Door de aanleg van het recreatiegebied De Delftse Hout is van dit water niets meer terug te vinden. De eerste paal werd geslagen op 3 november 1961. In totaal werden 4 baden, zonneweiden en een dakterras aangelegd. Het terrein had een oppervlakte van 3,5 hectare waarvan 1,8 hectare als zonneweide. Het bedrag van ¿ 1.700.000,= bleek achteraf niet toereikend te zijn. Het zwembad werd op 1 juni 1963 officieel geopend. Na de aanleg van recreatiegebied De Delftse Hout liep de belangstelling voor ’t Korft steeds verder terug. Het zwembad werd in 1989 gesloten.
Buitenbad Het Korft in Delft

Is er wel ruimte voor een buitenbad in Delft?

Delft heeft niet veel vrije ruimte beschikbaar. Volgens deskundigen heb je toch wel 1,5 hectare grond nodig om een openluchtzwembad te realiseren. Mogelijk plekken zouden zijn: samenwerking met camping Delftse hout, waar al een zwembad is, en deze uitbreiden. Of toch een buitenbad bij zwembad Kerkpolder.

Welke mogelijkheden zijn er tegenwoordig om te zwemmen in Delft?

Voor een overzicht van recreatieplassen, zwembaden (binnenzwembaden), buitenbaden, waterspeeltuinen kunt u het totaaloverzicht bekijken van zwemmogelijkheden in Delft

 

Deel deze pagina