Diepste zwembad ter wereld

Wat is het diepste zwembad ter wereld?

Heel lang was het diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel, maar sinds kort is er een dieper zwembad gebouwd, namelijk Y-40 in Padua in Italie. Lees hier alles over deze twee diepste zwembaden.


Bekijk ook het overzicht met de mooiste zwembaden in de bergen ter wereld
Bekijk ook het overzicht met de meest bijzondere zwembaden ter wereld
Bekijk ook het overzicht met meest bijzondere hotels met zwembaden ter wereld
Bekijk ook het overzicht met het drukste zwembad ter wereld
Bekijk ook het overzicht met natuurzwembaden of getijdebaden
Bekijk ook het overzicht met mooiste zwembad barretjes ter wereld
Bekijk ook het overzicht met mooiste zwembad ter wereld

Bijna diepste zwembad ter wereld: Nemo33 in Brussel in Belgie: 34,5 meter diep!

Nemo 33 is geen 33 meter diep, maar in feite 34 meter en bevat 2,5 miljoen liter water en is zo’n 30 graden warm. Als je weet dat een gewoon zwembad 3,5m diep is en een olympisch zwembad 5m, dan weet je dat dit echt diep is. Het is een groot vierkant zwembad met een platform op 5m diepte, een platform op 10m diepte en een koker die tot 34m diepte gaat. Eerst wordt er 10 minuten tijd uitgestippeld om te kunnen vrijduiken naar de platformen van 5m en 10m. Vrijduiken is zonder luchtfles: gewoon even hyperventileren aan het oppervlak om alle lucht in de longen te verversen (bij gewoon ademhalen blijft steeds een rest onververste lucht in de uiterste longblaasjes achter waar minder zuurstof in zit), dan een goede ademteug nemen en hopla, zo diep mogelijk zwemmen terwijl je voorzichtig de druk in je oren aanpast aan de nieuwe omgevingsdruk (zoals in het vliegtuig, maar daar is het onderdruk, terwijl het hier overdruk is waar je mee te maken krijgt). De muziek van Le Grand Bleu komt spontaan in je op…
Daarna moet je je duikfles aansluiten aan de ademautomaat en jacket en alles aandoen. Dan lonkt daar de grote diepe koker waar het allemaal om te doen is. In deze koker is het vanaf 20m diepte al heel erg donker en op de bodem is het zwart als de nacht. Het is echt een ervaring om af te dalen in deze dieperik. Als er al duikers naar de bodem zijn afgezakt is er een constante stroom van luchtbellen die je lichtjes opwaarts stuwt en ook erg desoriënteert want het lijkt of je zakt maar je kan even goed stilletjes aan het stijgen zijn zonder dat je het beseft. Op de bodem is een kompas roos aangebracht die je enkel kan zien met een zaklamp of foto’s met flash.
Na dit kleine maar toch grote avontuur moet je terug langzaamaan stijgen, tijd genoeg om nog kunstige luchtbellenfoto’s te nemen en te spelen met het blauwe licht dat terug langzaamaan helderder wordt. Op 10m heb je dan een inham die (onder het platform van 5m door), verbinding maakt met het platform van 10m. Onderweg heb je een paar ‘grotten’ met een luchtkamer. Daar kan je even ‘boven water’ komen en dan zie je dat die binnenin beschilderd zijn alsof je in een wrak duikt met zeesterren en verroeste patrijspoorten. Daarna zwem je rustig door naar de platformen van 10m en 5m om ‘uit te duiken’ wat wil zeggen dat je de gassen die je lichaam onder druk heeft opgenomen, de tijd geeft om terug uitgewasemd te worden, zodat er geen gasbelletjes ontstaan in je spieren (caissonziekte). Terwijl je hier dan toch hangt, nog even gekke bekken trekken en foto’s maken, alsook door de raampjes kijken die daar zijn, en die uitgeven op het restaurant en de bar van Nemo 33.


Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel1

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel2

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel3

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel4

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel5

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel6

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel7

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel8

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel9

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel10

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel11

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel12

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel13

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel14

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel15

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel16

Diepste zwembad ter wereld Nemo33 in Brussel17


Diepste zwembad ter wereld: Y-40 in Padua in Italie: 40 meter diep!

Geopend op 2 juli 2014! Reizigers met kleine kinderen kunnen het Terme Millepini Hotel in Italië beter mijden. Daar is het diepste zwembad ter wereld geopend, met de futuristische naam Y-40. Op het diepste punt is het zwembad maar liefst 40 meter diep. Ter vergelijking: de Westerkerk in Amsterdam is ruim 80 meter hoog.

In het bad zit dan ook een ongelofelijke hoeveelheid water: 4300 kubieke meter. Dat is heel wat meer dan het Nemo 33-zwembad in de Belgische hoofdstad Brussel, dat tot dusverre het record van ‘s werelds diepste zwembad op zak had. Het Italiaanse zwembad is 21 meter breed en 18 meter lang.

Het hotel heeft de enorme diepe kuil niet gegraven voor zwemmers en die een paar baantjes willen trekken, maar voor duikers. Het zwembad is ideaal om te oefenen om op diepte te duiken. Speciaal daarvoor zitten er ook wat bijzondere hoekjes in, die moeten doorgaan voor inhammen en grotten. Een wetsuit is niet nodig, de temperatuur van het water is een heerlijke 32 tot 33 graden Celsius.

Het bad maakt deel uit van het 4-sterrenhotel Terme Millepini, vlakbij Padua in Noord-Italië. Je kunt eventueel ook onderwater trouwen.

 

Deel deze pagina