Hoe maak je het beste Bommetje in het zwembad?

Wat is een Bommetje?

Een bommetje is het verschijnsel waarbij iemand, door in het water te springen, een waterzuil doet opspringen. Kort gezegd: hoe meer water OMHOOG spat hoe beter (dit is dan de waterzuil die omhoog spat)! Het water moet dus niet OPZIJ spatten. Het is een bezigheid die meestal in een zwembad wordt beoefend.

Techniek van het Bommetje in het zwembad

Door een bepaalde lichaamshouding aan te nemen -een of beide knieën optrekken, iets achterover leunen- kan de grootte en hoogte van de waterzuil worden beïnvloed. Het is de bedoeling deze waterzuil zo hoog mogelijk te laten worden. De grootste en zwaarste personen produceren niet altijd de hoogste waterzuil!

Bommetje in de Melkunie reclame

Een bekende Nederlandse televisiereclamespot eind jaren 90 voor de Melkunie toonde hoe een koe buiten beeld in een zwembad sprong waarbij een man volledig nat werd. Hij schreeuwde hierop naar de koe: “Nog zo gezegd: géén bommetje!” Dit werd spoedig een populaire slagzin. Dat was dit filmpje:

Nederlands Kampioenschap Bommetje

Sinds 2001 wordt een “officieel” Nederlands kampioenschap, het NK Bommetje, georganiseerd waarbij gesprongen wordt van een 3 meter duikplank. In eerste instantie was dit een persoonlijk initiatief van badmeester Cor Stuut van Zwembad Noord uit Stadskanaal, en het werd dan ook in die plaats georganiseerd. Zwembad Noord behoorde toen tot Sportfondsen Nederland. Vanaf 2004 staat Zwembad Noord los van Sportfondsen Nederland en zijn er twee NKs.

Overzicht Nederlandse Kampioenen Bommetje

Schermafbeelding 2015-06-01 om 13.05.49

Filmpjes met mensen die een Bommetje maken in het zwembad

We hebben het Youtube kanaal ‘Bommetje’ kunnen vinden waarop meer dan 80 video’s te vinden zijn:

Wil je meedoen met het NK Bommetje?

Ga naar de website en schrijf je in!

 

Deel deze pagina