Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Schoonspringen


Geschiedenis van het schoonspringen

De geschiedenis van het schoonspringen begint in de zeventiende eeuw. Een belangrijke rol in de geschiedenis spelen turnen en trampolinespringen. Turners oefenden in de zomer op het strand. Ze namen hun trampoline mee en sprongen dan in het water. Ook sprongen mensen zo mooi mogelijk van de rotsen. Met de uitvinding van de springplank werd het schoonspringen een echte sport.

Spelregels schoonspringen

Bij wedstrijden is er een jury. De jury let op of iedereen zich aan de regels houdt. Ook bepaalt de jury wie er wint. Zij letten op techniek, schoonheid, hoogte, afstand en netheid. Er mag bijvoorbeeld geen water opspetteren bij de landing. Voor iedere sprong krijg je punten. De springer met de meeste punten wint de wedstrijd. Voor een moeilijke sprong krijg je extra punten. Een moeilijke sprong is bijvoorbeeld de schroefsprong. Dat is een sprong met schroeven en salto’s. Bij volwassenen bestaat de jury uit vijf of zeven juryleden. In een wedstrijd moet je een aantal verplichte sprongen uitvoeren. Daarnaast mag de springer een paar sprongen zelf bedenken.

Materiaal tijdens het schoonspringen

Je springt van een plank of van een toren. Er zijn vijf verschillende hoogtes: – de 1-meterplank – de 3-meterplank – de toren van 5 meter – de toren van 71/2 meter – de toren van 10 meter
Op een springplank moet je goed kunnen veren. Je kunt dan lekker hoog springen. Verder is het belangrijk dat een toren of plank niet te glad is. Schoonspringers hebben altijd een zeempje bij zich. Daarmee drogen ze voor een sprong hun armen en benen af.

Trainingen van het schoonspringen

Schoonspringers moeten veel kracht hebben en lenig zijn. Tijdens de training is er dus veel aandacht voor lenigheid. Je moet je ook goed kunnen concentreren en veel durven. Op een training wordt er natuurlijk veel gesprongen. Je probeert een sprong steeds beter te doen. De training is niet altijd in het water. Schoonspringers oefenen ook veel op het droge. Ze gebruiken dan een trampoline. Of ze springen van een duikplank in een bak gevuld met zachte kussens. Het is vaak moeilijk om je sprong te oefenen. Je hebt namelijk maar weinig tijd om de bewegingen te maken. Daarom is de vanggordel uitgevonden. Je hangt dan aan touwen in de lucht en hebt alle tijd om je sprongen te oefenen. Bij training in het water wordt de zogenaamde ‘bubbel’ gebruikt. Het water gaat bubbelen. Als je dan in het water terechtkomt, voelt het als een soort luchtkussen. Dat doet dus niet zo’n pijn. Dat is vooral prettig als je per ongeluk op je buik in het water terechtkomt.

Nederlandse toppers van het schoonspringen

Bekende Nederlandse springers uit de jaren tachtig zijn Daphne en Edwin Jongejans. Zij zijn broer en zus. Ze hebben allebei aan meerdere Olympische Spelen meegedaan. Edwin Jongejans werd in 1991 zelfs wereldkampioen. Bekende springers van nu zijn Yorick de Bruijn, Ramon de Meijer en Inge Jansen.

Techniek van het schoonspringen

Een sprong bestaat uit: de aanloop, de afzet, de vlucht en de landing in het water. De afzet is heel belangrijk. Als de afzet niet lukt mislukt de sprong. Als je in de lucht hangt heb je ongeveer twee seconden de tijd om je sprong te maken. Bij de landing is het de bedoeling om loodrecht en bijna zonder spetters in het water te komen.
Er zijn drie soorten sprongen: zweefsprongen, salto’s en schroefsprongen. Bij een zweefsprong blijf je een tijd in de lucht zweven. Bij een salto maak je voorover of achterover een koprol in de lucht. Bij een schroef draai je met je lichaam links- of rechtsom.
Als je net begint met schoonspringen maak je makkelijke sprongen. Bijvoorbeeld een standsprong. De standsprong is een sprong voorwaarts. Het lichaam is helemaal gestrekt. De voeten landen eerst in het water. Je springt dus als een soort potlood het water in. Als je langer op schoonspringen zit dan leer je steeds moeilijkere sprongen zoals een dubbele salto.

Onderdeel van het schoonspringen is het synchroonspringen

Een apart onderdeel is het synchroonspringen. Je springt dan met zijn tweeën tegelijk. ‘Synchroon’ betekent ‘gelijk’. Je moet proberen samen zo gelijk mogelijk te springen. De jury let erop of de twee springers de bewegingen inderdaad gelijktijdig uitvoeren. Ook let de jury erop of elke springer de sprong technisch goed uitvoert.

 

Deel deze pagina