Zwemmen en afvallen


Zwemmen en afvallen

zwemmen_afvallen
Zwemmen en afvallen, werkt dat? Bij lichamelijke acties wordt meer energie verbruikt, tevens wordt de conditie verbeterd en worden de spieren “verstevigd”. Het helpt dus, maar met alleen bewegen gaat afvallen wel langzamer.
De combinatie van meer bewegen en en calorie-arm dieet (=anders eten) geeft een beter resultaat.

Zwemmen afvallen: na een tijdje zie ik geen/minder resultaat

In het begin gaat het afvallen sneller door nogal veel vochtverlies. Na een paar dagen gaat het lichaam pas over op vetverbranding en herstelt de vochthuishouding zich weer. Na enige tijd past het lichaam zich aan aan het geringe Kcal-aanbod aan en gaat lanzamer energie verbranden, waardoor het steeds moeilijker wordt gewicht te verliezen. Juist dan is extra bewegen noodzakelijk om het calorieënverbruik te stimuleren. Tevens bevat het lichaam nu waarschijnlijk minder vet en meer spierweefsel. En spieren zijn 3 à 4 keer zwaarder dan vet. Spieren nemen 20 % minder volume in dan vet. Zo is het mogelijk dat je op hetzelfde gewicht blijft, maar toch magerder wordt. (De confectiemaat neemt af, maar niet het gewicht.)

Zwemmen en afvallen: mogelijke tainingsschema’s

Veel mensen zwemmen alleen in de zomer. Lekker in het zonverwarmde water. Maar als je last van stress hebt, is zwemmen altijd heerlijk! Het is ontspannend en het is ook goed voor je conditie. Daarnaast is zwemmen gezond. Lees meer over zwemmen en gezondheid.

In het water ben je vrijwel gewichtloos en dat zorgt voor de ontspanning. Water heeft een duizend keer grotere dichtheid dan lucht. Hierdoor biedt water een twaalf keer grotere weerstand. Tijdens het zwemmen train je al je spieren. Ook bevordert de druk van het water de bloeddoorstroming in de spieren, terwijl het hart door de horizontale houding in het water, minder hard hoeft te werken. Doordat de hartslag wordt vertraagd, gaat de bloeddruk omlaag.

Zwemmen en afvallen: trainingsschema’s – algemeen

Zwemmen_afvallen
Bij iedere sport is het belangrijk dat je begint met een goede warming-up. Trek hier ongeveer vijf minuten voor uit. En bij zwemmen kun je een warming-up in het water houden. Maak lopende bewegingen in het water en watertrappel een paar minuten. Vergeet na het zwemmen de cooling-down niet! Hieronder vind je drie zwemschema’s.

Zwemmen en afvallen – trainingsschema 1

Week 1: zwem 15 minuten in een rustige, gelijkmatig tempo. Wissel schoolslag, crawl en rugslag af.
Week 2: dezelfde oefening als in week 1, maar dan 18 minuten.
Week 3: dezelfde oefening als in week 1, maar dan 24 minuten.
Week 4: dezelfde oefening als in week 1, maar dan 28 minuten.
Week 5: dezelfde oefening als in week 1, maar dan een halfuur.

Zwemmen en afvallen – trainingsschema 2

Week 1: 20 minuten: een baan snel/een baan rustig
Week 2: 24 minuten: een baan snel/een baan rustig
Week 3: 20 minuten: twee banen snel/een baan rustig
Week 4: 26 minuten: een baan snel/een baan rustig
Week 5: 30 minuten: een baan snel/een baan rustig

Probeer drie keer per week te zwemmen. Doe schema 1 twee keer per week en schema 2 één keer per week. Na de vijf weken training, is het belangrijk om even een week rustig aan te doen. Herhaal dit schema en verhoog steeds de intensiviteit iets. Als cooling-down kun je vijf minuten rustig baantjes trekken.

Zwemmen en afvallen – trainingsshema 3

Dit schema is gebaseerd op een 25 meter zwembad. Als het nodig is kun je na elke baan of elke oefening 20 tot 30 seconden rust pakken. Dit kun je zelf bepalen.

Zwemoefening Aantal banen
Zwemoefening 1 – Vrije slag rustig tempo warming up 2
Zwemoefening 2- Wisselend vrijeslag en rugslag 8
Zwemoefening 3 – Schoolslag 4
Zwemoefening 4 – Borstcrawl 4
Zwemoefening 5 – Wisselend vrijeslag en rugslag 10
Zwemoefening 6 – Schoolslag 5
Zwemoefening 7 – Sprint 2
Zwemoefening 8 – Vrijeslag Rustig tempo coolingdown 2
 

Deel deze pagina