Zwemmen met een handicap


Zwemmen met een handicap – algemeen

Nederlanders zwemmen graag. Zwemmen is ook een zeer geschikte sport voor mensen met een handicap. Meer dan 6.000 zwemmers met een handicap zijn lid van een zwemvereniging. Zwemmen heeft veel voordelen. In het water kan je makkelijker bewegen. Bewegen in water voelt prettig. En zwemmen is goed voor de conditie. Bij een zwemvereniging kunnen zwemmers met een handicap een zwemdiploma halen, wedstrijdzwemmen, waterbasketballen of andere wateractiviteiten doen. Kinderen met een handicap zwemmen in groepen met allemaal kinderen met een handicap of in groepen samen met kinderen zonder handicap.

Zwemmen met een handicap en diplomazwemmen

In een waterrijk land zoals Nederland is het belangrijk dat kinderen hun zwemdiploma’s halen. Natuurlijk geldt dit ook voor kinderen met een handicap. Kinderen met een handicap kunnen een zwemdiploma halen. Veel gehandicapte kinderen halen hetzelfde diploma als kinderen zonder handicap. Vaak doen ze er alleen wat langer over. Voor sommige kinderen is een zwemdiploma niet haalbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld niet onder water door het gat zwemmen. Zij kunnen wel een Zwemcertificaat halen.

Zwemmen met een handicap en wedstrijdzwemmen

Zwemmers met een handicap kunnen meedoen aan reguliere wedstrijden. Ze zwemmen dan tegen zwemmers zonder handicap. De scheidsrechter houdt rekening met de handicap.
Ook zijn er speciale wedstrijden voor zwemmers met een handicap. Bijvoorbeeld de Zwemcompetitie voor Gehandicapten en de Special Olympics voor verstandelijk gehandicapten. Er zijn verschillende soorten handicaps. Bijvoorbeeld verstandelijk, lichamelijk, visueel en auditief. Om de competitie zo eerlijk mogelijk te maken, worden zwemmers met een handicap ingedeeld in verschillende categorieën. Dit wordt classificatie genoemd. Als je aan officiële wedstrijden mee wilt doen, krijg je een pas waarop je classificatie staat. Je zwemt dan tegen zwemmers uit dezelfde categorie. Er is bijvoorbeeld een speciale categorie voor blinde zwemmers.
Sommige zwemmers hebben extra hulp bij de start nodig. Een begeleider mag op het startplatform komen om te helpen.

Zwemmen met een handicap en topsport

Voor sporters met een handicap zijn er speciale Olympische Spelen. Deze heten de Paralympische Spelen. Op de Paralympische Spelen van 2008 was de Nederlandse zwemploeg zeer succesvol. Er werden maar liefst zes medailles gehaald. Vier daarvan waren voor zwemster Mirjam de Koning-Peper. Zij zit in een rolstoel. Ook tijdens de Wereld Kampioenschappen van 2010 behaalde de Nederlandse ploeg uitstekende resultaten. Er was twee maal goud voor Marlou van der Kulk en zilver voor Mike van der Zanden, Mirjam de Koning-Peper, Maurice Deelen en Magda Toeters. Lisa den Braber is een groot talent.

Zwemmen met een handicap en waterbasketbal

Waterbasketbal is een spel dat speciaal is bedacht voor sporters met een handicap. Maar ook mensen zonder handicap kunnen het doen. Waterbasketbal is een kruising tussen waterpolo en korfbal. Je speelt het met vijf spelers per team. Met je team probeer je de bal in de drijvende basket van de tegenstander te gooien. Waterbasketbal speel je in gemengde teams. Jongens en meisjes met verschillende handicaps en leeftijden spelen met elkaar. Een wedstrijd duurt twee keer zeven minuten.

Zwemmen met een handicap en andere zwemactiviteiten

Bij veel verenigingen worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld bewegen op muziek en snorkelen. Sommige activiteiten zijn speciaal voor gehandicapten. Maar natuurlijk kunnen zij ook mee doen met de algemene activiteiten.

 

Deel deze pagina