Zwembad zoeken of ergens zwemmen in Nederland?
 

Zwemmen op een naaktstrand

Zwemmen op een naaktstrand

Onderstaand treft u informatie over zwemmen op een naaktstrand, waar naaktstranden te vinden zijn en welke etiquettes er gelden.

Wat is een naaktstrand?

Een naaktstrand of naturisten strand is een strand waar zonder kleding verbleven en gerecreëerd kan worden. Meer algemeen (en bij gebrek aan een beter woord soms ook naaktstrand genoemd) gaat de onderstaande tekst over vrij toegankelijke naakt recreatieterreinen voor dagrecreatie.
Een naaktstrand kan officieel zijn, vaak met borden aangegeven, of alleen informeel getolereerd worden. Ongeveer 15% van de Nederlanders en 10% van de Belgen is naakt recreant en bezoekt regelmatig een naaktstrand, naturistencamping of sauna.

Naaktstrand: verborgen ligging

NaaktstrandNaaktstranden zijn vaak wat afgelegen, zowel aan de kust als in het binnenland, zodat men een eind moet lopen om er te komen. Veelal hebben de autoriteiten zo’n plaats aangewezen om te vermijden dat nietsvermoedende voorbijgangers onverwacht met naturisten geconfronteerd worden.
Het naaktstrand van Bussloo ligt verborgen achter een hoge wal. Het strand ligt echter wel direct aan de parkeerplaats, zodat sommige bezoekers hun kleren in de auto achterlaten.
Op het naaktstrand van Scheveningen stond vroeger een schutting, op een paar meter afstand van de duinenrij. Het was de bedoeling dat strandwandelaars achter de schutting langs liepen, zodat ze niet met de aanblik van menselijk bloot geconfronteerd hoefden te worden. Veel haalde dat niet uit, want veel naturisten kropen onder de schutting door om in de schaduw te kunnen liggen.
Op Het Rutbeek bij Enschede staan wegwijzers: langs het water via het ‘Naturistenstrand’, of het ‘Wandelpad’ dat op enige afstand van de plas ligt. De bedoeling is dezelfde als bij de schutting: het is mogelijk rondom de plas te wandelen of te fietsen zonder bloot te aanschouwen. Deze situatie is in 2009 veranderd: er ligt nu een fietspad tussen het zandstrand en de ligweide.
Er zijn meer uitzonderingen, zoals bij de Wijthmenerplas, waar bloot en textiel enkel gescheiden zijn door een heg, zodat men elkaar tegenkomt zodra men het water in gaat.

Naaktstrand: etiquette op het naaktstrand

Naaktstrand Hoewel het formeel niet verplicht is om op een naaktstrand ongekleed te zijn, is dit toch wel de bedoeling. Er is anderzijds volledig begrip voor jongeren die met hun ouders meegaan en net in (of net na) de puberteit er de voorkeur aan geven iets aan te houden. Onwennigheid en niet weten om te gaan met het net verander(en)de lichaam, schaamte voor de opgetreden lichamelijke veranderingen (met name jongens die zich geen houding weten te geven met de in de puberteit gegroeide penis, en al helemaal niet met onverwachte erecties) zijn allemaal begrijpelijke redenen voor jongeren om zich niet ‘bloot te geven’. En voor iedereen op een naaktstrand geldt: al te hevige intimiteiten worden (ook hier) gewoonlijk niet op prijs gesteld, evenmin als het nadrukkelijk kijken naar anderen, het gebruik van een verrekijker, of het zonder toestemming erg dicht bij vreemden gaan zitten als het rustig is. Fotograferen en filmen wordt zonder uitdrukkelijke toestemming, óók op een naaktstrand, niet gewaardeerd.

Naaktstranden in Nederland en per provincie – gebruik + om in te zoomen

 

Deel deze pagina